Review in Bitter Booze

Nitro-Brew-Home-Kit-120z

Ο κρύος καφές Nitro Brew και (σχεδόν) τα πάντα σχετικά με αυτόν – μέρος 1ο

Beans n Booze

Αυτό το άρθρο είναι διαθέσιμο επίσης στα: Αγγλικα

Ο κρύος καφές έχει αλλάξει εδώ και καιρό. Ο κόσμος τον επιλέγει συνειδητά και του αρέσει. Και ακόμα και η πολυεθνική με τη γοργόνα στον λογότυπο έχει πια ένα στον κατάλογό της από αυτό που θα παρουσιάσουμε σήμερα… Και λες και αυτά από μόνα τους δεν είναι ήδη περίεργα νέα (σ.σ. για μας στην Ελλάδα ο κρύος καφές είναι συνηθισμένος φυσικά, αλλά εντάξει) κάποιοι τύποι που βλέπουν μπροστά από την εποχή τους, σκέφτηκαν «Γιατί να μην τον βάλουμε σε βαρέλι, να τον ενισχύσουμε με άζωτο και να το σερβίρουμε σα draft; Γλιτώνουμε χρόνο, χρήμα και είναι και απίστευτα cool!». Και κάπως έτσι, γεννήθηκε ο κρύος καφές Nitro Brew …

«Γιατί να μην βάλουμε τον κρύο καφέ σε βαρέλι, να τον ενισχύσουμε με άζωτο και να το σερβίρουμε σα draft; Γλιτώνουμε χρόνο, χρήμα και είναι και απίστευτα cool!». Και κάπως έτσι, γεννήθηκε ο κρύος καφές Nitro Brew

 

Οι λεπτομέρειες του NitroBrew

Ο Nitro Brew είναι βασικά κρύος καφές φίλτρου, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε ένα σύστημα σερβιρίσματος draft και το βαρέλι του καφέ βρίσκεται υπό πίεση χάρη στην ενίσχυση από άζωτο. Αυτό που χρειάζεται επιπλέον είναι ένα ειδικό ακροφύσιο, το οποίο περιέχει μια μικροσκοπική τρυπητή πλακέτα που δημιουργεί πολύ μικρές δίνες που έχουν σαν αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά αφρώδες αποτέλεσμα με πολύ απαλή αίσθηση στο στόμα, κάτι σαν αυτό που ξέρουμε και λατρεύουμε από την αγαπημένη μπίρα Guiness. Το τελικό προϊόν είναι ένα φρουτώδες και φρέσκο, πλούσιο και κρεμώδες, ποτήρι καφέ! Ως τώρα όμως, έχεις πάρει μόνο μια μικρή γεύση από το άζωτο, μόνο αν είσαι ο τυχερός κάτοχος του draft συστήματος…

 

Nitro Brew

 

Μια μικρή εταιρεία από τις ΗΠΑ, με την ονομασία –μα τι έκπληξη-  “NitroBrew”, θέλησε να λύσει αυτό το πρόβλημα, δημιουργώντας παράλληλα ένα πολύ πιο χρηστικό εργαλείο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ξεχωριστό γκάτζετ, με το ίδιο ακριβώς όνομα, το οποίο επιτρέπει την παραγωγή κατά παραγγελία μονοδόσεων ενισχυμένου Nitro Brew, ενώ παράλληλα είναι πιο φθηνό και εξοικονομεί πολύ χώρο.

 

 

Nitro Brew

 

Μια μικρή εταιρεία από τις ΗΠΑ, με την ονομασία –μα τι έκπληξη-  “NitroBrew”, δημιούργησε ένα ξεχωριστό γκάτζετ, το οποίο επιτρέπει την παραγωγή κατά παραγγελία μονοδόσεων ενισχυμένου Nitro Brew, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο ακριβό και εξοικονομεί πολύ χώρο.

 

Δοκιμάζοντας το Nitro Brew

Το κιτ που προσφέρεται για οικιακή χρήση περιέχει όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Ένα βραστήρα, έναν συμπιεστή με φίλτρο αζώτου και ρυθμιστή πίεσης, ένα σταθμό φόρτισης, έναν εύκαμπτο σωλήνα και κάμποση κολλητική ταινία διπλής όψης. Μπορείς να αποκτήσεις ένα βασικό σετ με κόστος από 355 δολάρια, ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσεις τα εξαρτήματα ξεχωριστά.

Τόσο ο συμπιεστής όσο και ο ανοξείδωτος μεταλλικός βραστήρας αφήνουν μια στιβαρή αίσθηση ποιότητας. Μόνο το πλαστικό χερούλι του βραστήρα δείχνει ότι μπορεί να παραδώσει το πνεύμα σε περίπτωση εκτεταμένης χρήσης. Οι οδηγίες πάντως ήδη έχουν προειδοποιήσει να μην κουνάμε το βραστήρα από το χερούλι… Ο σταθμός φόρτισης είναι επίσης κατασκευασμένος από πλαστικό, αλλά δε χρειάζεται να ανταπεξέλθει και στην ίδια πίεση, οπότε λογικά δε θα υπάρχει θέμα.

Το στήσιμο του συστήματος είναι πανεύκολο. Μπορείς να «στήσεις» τα πάντα χωρίς να χρειάζονται καν επιπλέον εργαλεία. Ο σωλήνας ενώνει τον σταθμό φόρτισης με τον συμπιεστή πολύ εύκολα. Αν επιθυμείτε μπορείτε μάλιστα να ασφαλίσετε τον σταθμό με την ταινία διπλής όψεως πάνω στον πάγκο σας, ή να τον αφήσετε ελεύθερο για να είναι πιο ευέλικτος. Μόλις ο συμπιεστής συνδεθεί με το ρεύμα, είστε έτοιμοι για χρήση!

 

Nitro Brew

 

Η μέγιστη πίεση που αντέχει ο βραστήρας είναι 45psig (ή 3.1 bar). Αν επιθυμείτε, μπορείτε να αλλάξετε την προκαθορισμένη ρύθμιση πίεσης, απλά με ένα στρίψιμο του χεριού σας. Μπορείτε ακόμα και να συνδέσετε το σύστημα με ένα δοχείο αζώτου, αλλά να ξέρετε ότι τότε σίγουρα θα χρειαστείτε κάποια έξτρα εργαλεία…

Το στήσιμο και ο συνολικός χειρισμός του Nitro Brew είναι πανεύκολα, ακόμα και για ερασιτέχνες χρήστες, αρκεί απλά να ακολουθήσεις τις οδηγίες.

Ο χειρισμός είναι το ίδιο εύκολος με το στήσιμο. Γεμίζετε τον βραστήρα με το υγρό της επιλογής σας, κλείνετε το καπάκι και «φορτώνετε» το άζωτο πιέζοντας τη βαλβίδα που βρίσκεται στη βάση. Το κουνάτε για καναδυό δευτερόλεπτά, θυμούμενοι να μην ασκήσετε πίεση στο χερούλι, και μετά από αυτό είστε έτοιμοι να ρίξετε το ενισχυμένο με άζωτο υγρό σας στο δοχείο της αρεσκείας σας.

 

Nitro Brew

 

Αν γεμίσετε τον βραστήρα με περίπου 350ml υγρού η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει συνολικά γύρω στα 20 δευτερόλεπτα. Όσο περισσότερο υγρό έχει ο βραστήρας, τόσο ταχύτερα θα «φορτώσει», αλλά ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την ενίσχυση για να διατηρείτε πάντα την ίδια ποιότητα στον αποδιδόμενο αφρό.

Μέχρι τώρα δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα στη χρήση του συστήματος. Το μόνο πράγμα με το οποίο ίσως χρειαστείτε κάποια στιγμή βοήθεια είναι το καπάκι το οποίο αν δεν κλείσει εφαρμόζοντας με ακρίβεια, θα χρειαστεί να επανέλθετε πιέζοντάς το για να κλείσει ερμητικά. Το καθάρισμα επίσης δεν είναι πρόβλημα, αφού μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε το άζωτο για να ενισχύσετε λίγο νερό και να καθαρίσετε έτσι τη βαλβίδα ή ακόμα και να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος τις επόμενες ημέρες…

 

Μετάφραση: Αχιλλέας Αναστασόπουλος

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Timon Kaufmann

After my Economic High School, where I could learn the basics of business management, I collected first experiences as a Bartender by visiting a bartender school near Munich. To expand…
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *